Gebruikers / rechten beheer op windows server

  • Voor het aanmaken van gebruikers en groepen, en het toekennen van rechten moet de gebruiker administratieve rechten hebben in het netwerk.
  • Het aanmaken van gebruikers en groepen gaat met het programma "start", "all programs", "administrative tools", "active directory Users & Computers".
  • Het geven van toegangsrechten aan de lokale groepen gaat vanuit de verkenner. Door rechts te klikken op de map en vervolgens te kiezen voor eigenschappen. Vervolgens kiest u voor het tabblad "beveiliging".
Het toekennen van toegangs-rechten tot bestanden aan gebruikers gaat in 4 stappen, n.l.:

1. Account

Dit is de gebruiker. Ondanks dat alleen een gebruikersnaam, toegangscode en wachtwoord voldoende zijn om een gebruiker aan te maken, is het beter om zoveel mogelijk gegevens van de gebruiker vast te leggen. Als de organisatie groeit, of als er later programmatuur wordt aangeschaft die de gebruikers gegevens uit active directory gebruikt, kan dit een hoop werk besparen. In de bijlage van dit document is een gebruikers-mutatie formulier opgenomen wat hiervoor gebruikt kan worden.
A g dl p

2. Global group

Bij het aanmaken van een nieuwe groep, is dit de standaard instelling. Dit zou bijvoorbeeld een groep "verkopers" kunnen zijn. Alle gebruikers die zich bezig houden met de verkoop binnen de organisatie zijn de leden van deze groep. In veel gevallen kunnen de toegangsrechten, tot mappen en bestanden, direct aan een globale groep worden gegeven. Als de organisatie later een partnerschap aangaat met een andere organisatie, waarbij de partners toegangsrechten nodig hebben op elkaars documenten, werkt dit niet meer. Hetzelfde geld voor grote organisaties die zijn verdeeld over onafhankelijke bedrijfsonderdelen met hun eigen ICT.
a G dl p a G dl p

3. Domain Local Group

Aan deze groep worden de rechten op bestanden toegekend. Dit kan bv. de map "documenten\klanten\offertes" zijn. Globale groepen, die toegang moeten hebben tot deze documenten, worden lid gemaakt van de lokale groepen.
a g Dl p a G Dl p

4. Permissies

Permissies zijn de rechten, op mappen en bestanden, die we geven aan de lokale groepen. Deze rechten zijn hierdoor, via de globale groep, aan de gebruikers toegekend.
Klik met de rechtermuisknop op de map waar de rechten op gegeven moeten worden en kies; Eigenschappen
Open het tabblad: beveiliging
Kies toevoegen en zoek de domeingebonden groep waarop de rechten moeten worden gegeven (adm-kantoor-dl)
Kies [ok] en voeg evt. de standaard leesrechten aan met wijzigingsrechten